onsdag 23 december 2009

God Jul

God Jul på er allesammans. Idag åker jag till de småländska skogarna för att fira jul. Jag ska äta massa kakor och massa god julmat. Min favorit på julbordet är laxpate.
Laxpate:
  • 500 g benfri lax (ca 750 g med ben)
  • 2 st ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 knippe dill1
  • 1 tsk engelsk senap
  • 1.5 msk vinäger
  • 1 tsk salt
  • 0.5 krm cayennepeppar

Gör laxen skinn- och benfri. Skär den i mindre bitar och kör den till mos i matberedare eller på köttkvarn. Blanda i saltet och äggen. Det ska vara en fullständigt homogen massa, därför är det en god idé att använda maskin. Låt blandningen stå kallt i kylskåpet ett tag.
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka eller klipp dillen fint. Rör ut senapen i vinägern.
Ta ut färsen ur kylskåpet och blanda den i grädden, lite i taget. Även här med kraft, så gärna i maskin. Blanda till sist i dill, vinäger/senap och cayenne. Smaka eventuellt av med salt.
Häll över färsen i en form, helst av porslin eller keramik. Lägg på lock eller täck med folie.
Sätt formen i ett vattenbad, det vill säga ett kärl med hett vatten, och låt alltsammans stå i ugnen i 50 minuter.
Låt svalna och ställ sedan patén i kylskåp. Ta ut den i god tid före servering så den hinner få rumstemperatur, då blir den allra godast då.

/Sandra

1 kommentar:

larsa sa...

men hallå, det var länge sen man såg nåt nytt inlägg här! =)